| TOP populiariausių daržovių pasaulyje pagal užauginto kiekio tonas: |
| 1. Bulvės (291,2 mln. tonų) |
| 2. Svogūnai (91,5 mln. tonų) |
| 3. Morkos (75,6 mln. tonų) |
| 4. Kopūstai (47,3 mln. tonų) |
| 5. Pomidorai (41,5 mln. tonų) |
| 6. Agurkai (39,5 mln. tonų) |
| 7. Saldžiosios bulvės (28,5 mln. tonų) |
| 8. Baklažanai (25,8 mln. tonų) |
| 9. Briuseliniai kopūstai (29,1 mln. tonų) |
| TOP populiariausių daržovių pasaulyje pagal suvartojamo kiekio žmogui per metus kilogramus: |
| 1. Svogūnai (14,3 kg) |
| 2. Morkos (10,5 kg) |
| 3. Bulvės (9,9 kg) |
| 4. Pomidorai (8,7 kg) |
| 5. Agurkai (6,4 kg) |
| 6. Kopūstai (5,7 kg) |
| 7. Briuseliniai kopūstai (4,8 kg) |
| 8. Baklažanai (4,2 kg) |
| 9. Saldžiosios bulvės (3,9 kg) |
| 9. Baklažanai (4,2 kg) |
| Populiariausių pasaulyje vaisių sąrašas pagal suvalgymą: |
| 1. Bananas |
| 2. Apelsinai |
| 3. Kivi |
| 4. Vynuogės |
| 5. Avokadai |
| 6. Braškės |
| 7. Persimonai |
| 8. Mango |
| 9. Ananasai |
| 10. Apelsinai |
| Populiariausių pasaulyje vaisių sąrašas pagal užauginimo kiekį: |
| 1. Bananai |
| 2. Apelsinai |
| 3. Vynuogės |
| 4. Avokadai |
| 5. Ananasai |
| 6. Pomelo |
| 7. Mango |
| 8. Persimonai |
| 9. Apelsinai |
| 10 populiariausių prieskonių pasaulyje: |
| 1. Cinamonas yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant desertus, kepinius, sriubas ir troškinius. Jis turi saldų, šildantį skonį ir aromatą. |
| 2. Česnakas yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui patiekalų, įskaitant sriubas, troškinius, padažus ir marinatus. Jis turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
| 3. Juodieji pipirai yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui patiekalų, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jie turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
| 4. Kardamonas yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant desertus, kepinius, sriubas ir troškinius. Jis turi saldų, šildantį skonį ir aromatą. |
| 5. Imbieras yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui patiekalų, įskaitant sriubas, troškinius, padažus ir gėrimus. Jis turi šildantį, aromatingą skonį ir aromatą. |
| 6. Kaliandra yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jis turi aštrų, citrusinį skonį ir aromatą. |
| 7. Lauro lapai yra populiarus prieskonis, naudojamas sriuboms, troškiniams ir padažams. Jie turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
| 8. Rozmarinas yra populiarus prieskonis, naudojamas mėsai, žuviai, daržovėms ir padažams. Jis turi stiprų, spygliuočių skonį ir aromatą. |
| 9. Timijonas yra populiarus prieskonis, naudojamas mėsai, žuviai, daržovėms ir padažams. Jis turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
| 10. Žalieji pipirai yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jie turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
| Populiariausios uogos pasaulyje |
| 1. Braškės – labai populiarios tiek šviežios, tiek perdirbtos formos, kaip sultys, uogienės, ledai ir kt. |
| 2. Avietės – šaltukų zonose populiarus pasirinkimas. |
| 3. Mėlynės – žinomos dėl savo sveikatos naudos, dažnai naudojamos jogurtuose, kosmetikoje ir kt. |
| 4. Vynuogės – ne tik populiarios šviežios, bet ir kaip vynas, razinas ar sultys. |
| 5. Juodieji serbentai – Europoje ypač populiarūs dėl savo stipraus skonio ir naudingų savybių. |
| 6. Kivis – šio vaisiaus populiarumas auga dėl jo eksotiškumo ir vitaminų. |
| 7. Agrastai – dažnai naudojami džemuose, sultyse ir desertuose. |
| 8. Spanguolės – labai populiarūs Šiaurės Amerikoje, naudojami gaminant sultis ir maisto produktus. |
| 9. Lašišinių šaltalankių – populiarus pasirinkimas šaltukų zonose. |
| 10. Vyšnios – dažnai naudojamos desertuose, jogurtuose ir kt. |
| Populiariausios prieskoninės žolėlės |
| 1. Petražolės – viena iš labiausiai universalių žolelių, tinkanti tiek šviežiai, tiek džiovintai. |
| 2. Bazilikas – būtina sudedamoji dalis itališkos virtuvės, ypač populiarus pesto padarai. |
| 3. Mairūnas – dažnai naudojamas virtuvėje ir yra susijęs su tradicine italų virtuve. |
| 4. Rozmarinas – puikiai tinka mėsos patiekalams, ypatingai avienai ir vištienai. |
| 5. Ciberžolė – dažnai naudojama Europoje ir yra žinoma kaip tradicinė prieskoninė žolė kai kuriuose sriubos receptuose. |
| 6. Česnakinė petražolė – populiarus pasirinkimas prancūzų virtuvėje. |
| 7. Kalendra – labai dažnas ingredientas Azijos ir Lotynų Amerikos virtuvėje. |
| 8. Timutis – plačiai naudojamas Europos virtuvėje. |
| 9. Melisa – naudojama tiek maisto gamyboje, tiek arbatoje. |
| 10. Mėta – įvairių rūšių mėta naudojama tiek patiekalams, tiek gėrimams, pavyzdžiui, mojito kokteilyje. |
| Populiariausi gyvulinės kilmės produktai |
| 1. Vištiena - Dažnai laikoma viena iš populiariausių mėsos rūšių pasaulyje dėl savo lankstumo, prieinamumo ir mažesnio riebumo. |
| 2. Karvės mėsa - Taip pat labai populiarus pasirinkimas daugelyje šalių, ypač Vakaruose. |
| 3. Kiauliena - Populiari daugelyje vietų, įskaitant Aziją ir Europą. |
| 4. Aviena - Kai kuriose kultūrose, pavyzdžiui, Vidurio Rytuose ir tam tikrose Europos šalyse, aviena yra labai vertinama. |
| 5. Žuvis - Nors tai nėra "mėsa" tradicine prasme, žuvis yra svarbi daugelio dietos dalis ir ypač populiari regionuose, esančiuose šalia vandenynų ar kitų vandens telkinių. |
| 6. Kiaušiniai - Vėlgi, nors tai nėra mėsa, kiaušiniai yra svarbus baltymų šaltinis ir dalyvauja daugelyje receptų visame pasaulyje. |
| 7. Triušiena - Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, triušiena yra labai vertinama. |
| 8. Paukštiena - Kiti paukščiai, pavyzdžiui, kalakutai, antys ir žąsys, taip pat populiarūs kai kuriose šalyse. |
| 9. Veršiena - Nors ne tokia plačiai vartojama kaip kiti mėsos tipai, veršiena yra mėgstama kai kuriuose regionuose. |
| Populiariausios žuvys maistui |
| 1. Tuno žuvis - Viena iš populiariausių žuvų rūšių, ypač svarbi suši ir sašimi gamybai. |
| 2. Saida - Dėl savo kompaktiškos ir švelnios mėsos ši žuvis yra populiarus pasirinkimas įvairiuose patiekaluose. |
| 3. Skumbrė - Maitinantis šaltuose vandenyse esanti žuvis, kuri yra populiarus pasirinkimas daugelyje Europos šalių. |
| 4. Menkė (aukso menkė arba dorado) - Plačiai vartojama Lotynų Amerikos virtuvėje ir kitose šalyse. |
| 5. Baltasis amūras - Populiarus pasirinkimas Azijos virtuvėje dėl jo švelnios, bet tekstūringos mėsos. |
| 6. Karpis - Tai viena iš populiariausių žuvų rūšių daugelyje šalių, įskaitant Kiniją ir kitas Azijos šalis. |
| 7. Lašiša - Labai mėgstama ir vertinama dėl savo švelnios tekstūros ir skonio. |
| 8. Merlangas - Dažnai naudojama Europoje dėl savo universalumo ir subtilaus skonio. |
| 9. Sardinės - Mažos, tačiau maistingos, sardelės yra populiarios visame pasaulyje, ypač Viduržemio jūros regione. |
| 10. Otas - Ši žuvis yra garsi savo aukštos kokybės mėsa ir yra populiarus pasirinkimas tiek šviežiai, tiek rūkytai. |
| Populiariausi patiekalai pasaulyje |
| 1. Pizza (Italija) – plonas tešlos pagrindas, užtepamas pomidorų padažu, sūriu ir įvairiais priedais. |
| 2. Sushi (Japonija) – maži kąsniai, paprastai pagaminti iš baltų ryžių, žuvies ir daržovių. |
| 3. Hamburgeris (JAV) – mėsos kukulėlis tarp dviejų sumuštinių puslaidžių, papildytas įvairiais priedais ir padažais. |
| 4. Pasta (Italija) – tešlos produktai, kurie gaminami įvairiais būdais ir pristatomi su daugybe padažų ir priedų. |
| 5. Tacos (Meksika) – minkštas arba kietas tortiljas, užpildytas įvairiomis mėsos, daržovių ir padažų rūšimis. |
| 6. Ramen (Japonija) – mėsingas sriubas su ryžių makaronais, papildyta daržovėmis, kiaušiniu ir kitais ingredientais. |
| 7. Curry (Indija) – kariu pagrįsti patiekalai, kuriuose dažnai naudojama įvairių prieskonių mišinių ir mėsos ar daržovių. |
| 8. Paella (Ispanija) – ryžių patiekalas, virintas su įvairia mėsa, daržovėmis ir kai kuriais atvejais jūros gėrybėmis. |
| 9. Biryani (Indija/Pakistanas) – aromatingi ryžiai, maišyti su mėsa, daržovėmis ir gausiai prieskoniu. |
| 10. Dim Sum (Kinija) – maži, skanūs užkandžiai arba patiekalai, kuriuos dažnai patiekia su arbata. |
| Populiariausios sriubos pasaulyje |
| 1. Tomato Soup (Pomidorų sriuba) - paplitusi daugelyje kultūrų su įvairiais receptais ir variantais. |
| 2. Chicken Noodle Soup (Vištienos ir makaronų sriuba) - ypač populiari Amerikoje ir kitose šalyse. |
| 3. Minestrone (Italija) - daržovių sriuba su papildomais ingredientais, tokius kaip makaronai ar ryžiai. |
| 4. Bouillabaisse (Prancūzija) - jūros gėrybių sriuba, kilusi iš Marselio. |
| 5. Gazpacho (Ispanija) - šalta daržovių sriuba, idealiai tinkanti karštoms vasaros dienoms. |
| 6. Borsch (Rusija/Ukraina) - raudonoji burokėlių sriuba, dažnai patiekiama su grietinele. |
| 7. Ramen (Japonija) - ryžių makaronų sriuba su įvairiais priedais, tokiais kaip mėsa, kiaušinis ir daržovės. |
| 8. Pho (Vietnamas) - skaidri sriuba su ryžių makaronais, mėsa ir prieskoniais, papildyta svogūnais, čili ir limetomis. |
| 9. Lentil Soup (Įvairios šalys) - lęšių sriuba, kuri gali būti gaminta įvairiais būdais ir pasižymi sveikais ingredientais. |
| 10. Tom Kha Gai (Tailandas) - kokoso pieno sriuba su vištiena, citrinžole ir kitais aromatingais ingredientais. |
| 11. Miso Soup (Japonija) - sriuba su miso pasta, tofu, algių ir kitais ingredientais. |