TOP populiariausių daržovių pasaulyje pagal užauginto kiekio tonas:
 
1. Bulvės (291,2 mln. tonų)
2. Svogūnai (91,5 mln. tonų)
3. Morkos (75,6 mln. tonų)
4. Kopūstai (47,3 mln. tonų)
5. Pomidorai (41,5 mln. tonų)
6. Agurkai (39,5 mln. tonų)
7. Saldžiosios bulvės (28,5 mln. tonų)
8. Baklažanai (25,8 mln. tonų)
9. Briuseliniai kopūstai (29,1 mln. tonų)
 
TOP populiariausių daržovių pasaulyje pagal suvartojamo kiekio žmogui per metus kilogramus:
 
1. Svogūnai (14,3 kg)
2. Morkos (10,5 kg)
3. Bulvės (9,9 kg)
4. Pomidorai (8,7 kg)
5. Agurkai (6,4 kg)
6. Kopūstai (5,7 kg)
7. Briuseliniai kopūstai (4,8 kg)
8. Baklažanai (4,2 kg)
9. Saldžiosios bulvės (3,9 kg)
9. Baklažanai (4,2 kg)
 
Populiariausių pasaulyje vaisių sąrašas pagal suvalgymą:
 
1. Bananas
2. Apelsinai
3. Kivi
4. Vynuogės
5. Avokadai
6. Braškės
7. Persimonai
8. Mango
9. Ananasai
10. Apelsinai
 
Populiariausių pasaulyje vaisių sąrašas pagal užauginimo kiekį:
 
1. Bananai
2. Apelsinai
3. Vynuogės
4. Avokadai
5. Ananasai
6. Pomelo
7. Mango
8. Persimonai
9. Apelsinai
 
10 populiariausių prieskonių pasaulyje:
 
1. Cinamonas yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant desertus, kepinius, sriubas ir troškinius. Jis turi saldų, šildantį skonį ir aromatą.
2. Česnakas yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui patiekalų, įskaitant sriubas, troškinius, padažus ir marinatus. Jis turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą.
3. Juodieji pipirai yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui patiekalų, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jie turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą.
4. Kardamonas yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant desertus, kepinius, sriubas ir troškinius. Jis turi saldų, šildantį skonį ir aromatą.
5. Imbieras yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui patiekalų, įskaitant sriubas, troškinius, padažus ir gėrimus. Jis turi šildantį, aromatingą skonį ir aromatą.
6. Kaliandra yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jis turi aštrų, citrusinį skonį ir aromatą.
7. Lauro lapai yra populiarus prieskonis, naudojamas sriuboms, troškiniams ir padažams. Jie turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą.
8. Rozmarinas yra populiarus prieskonis, naudojamas mėsai, žuviai, daržovėms ir padažams. Jis turi stiprų, spygliuočių skonį ir aromatą.
9. Timijonas yra populiarus prieskonis, naudojamas mėsai, žuviai, daržovėms ir padažams. Jis turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą.
10. Žalieji pipirai yra populiarus prieskonis, naudojamas įvairiuose patiekaluose, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jie turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą.
 
Populiariausios uogos pasaulyje
 
1. Braškės – labai populiarios tiek šviežios, tiek perdirbtos formos, kaip sultys, uogienės, ledai ir kt.
2. Avietės – šaltukų zonose populiarus pasirinkimas.
3. Mėlynės – žinomos dėl savo sveikatos naudos, dažnai naudojamos jogurtuose, kosmetikoje ir kt.
4. Vynuogės – ne tik populiarios šviežios, bet ir kaip vynas, razinas ar sultys.
5. Juodieji serbentai – Europoje ypač populiarūs dėl savo stipraus skonio ir naudingų savybių.
6. Kivis – šio vaisiaus populiarumas auga dėl jo eksotiškumo ir vitaminų.
7. Agrastai – dažnai naudojami džemuose, sultyse ir desertuose.
8. Spanguolės – labai populiarūs Šiaurės Amerikoje, naudojami gaminant sultis ir maisto produktus.
9. Lašišinių šaltalankių – populiarus pasirinkimas šaltukų zonose.
10. Vyšnios – dažnai naudojamos desertuose, jogurtuose ir kt.
 
Populiariausios prieskoninės žolėlės
 
1. Petražolės – viena iš labiausiai universalių žolelių, tinkanti tiek šviežiai, tiek džiovintai.
2. Bazilikas – būtina sudedamoji dalis itališkos virtuvės, ypač populiarus pesto padarai.
3. Mairūnas – dažnai naudojamas virtuvėje ir yra susijęs su tradicine italų virtuve.
4. Rozmarinas – puikiai tinka mėsos patiekalams, ypatingai avienai ir vištienai.
5. Ciberžolė – dažnai naudojama Europoje ir yra žinoma kaip tradicinė prieskoninė žolė kai kuriuose sriubos receptuose.
6. Česnakinė petražolė – populiarus pasirinkimas prancūzų virtuvėje.
7. Kalendra – labai dažnas ingredientas Azijos ir Lotynų Amerikos virtuvėje.
8. Timutis – plačiai naudojamas Europos virtuvėje.
9. Melisa – naudojama tiek maisto gamyboje, tiek arbatoje.
10. Mėta – įvairių rūšių mėta naudojama tiek patiekalams, tiek gėrimams, pavyzdžiui, mojito kokteilyje.
 
Populiariausi gyvulinės kilmės produktai
 
1. Vištiena - Dažnai laikoma viena iš populiariausių mėsos rūšių pasaulyje dėl savo lankstumo, prieinamumo ir mažesnio riebumo.
2. Karvės mėsa - Taip pat labai populiarus pasirinkimas daugelyje šalių, ypač Vakaruose.
3. Kiauliena - Populiari daugelyje vietų, įskaitant Aziją ir Europą.
4. Aviena - Kai kuriose kultūrose, pavyzdžiui, Vidurio Rytuose ir tam tikrose Europos šalyse, aviena yra labai vertinama.
5. Žuvis - Nors tai nėra "mėsa" tradicine prasme, žuvis yra svarbi daugelio dietos dalis ir ypač populiari regionuose, esančiuose šalia vandenynų ar kitų vandens telkinių.
6. Kiaušiniai - Vėlgi, nors tai nėra mėsa, kiaušiniai yra svarbus baltymų šaltinis ir dalyvauja daugelyje receptų visame pasaulyje.
7. Triušiena - Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, triušiena yra labai vertinama.
8. Paukštiena - Kiti paukščiai, pavyzdžiui, kalakutai, antys ir žąsys, taip pat populiarūs kai kuriose šalyse.
9. Veršiena - Nors ne tokia plačiai vartojama kaip kiti mėsos tipai, veršiena yra mėgstama kai kuriuose regionuose.
 
Populiariausios žuvys maistui
 
1. Tuno žuvis - Viena iš populiariausių žuvų rūšių, ypač svarbi suši ir sašimi gamybai.
2. Saida - Dėl savo kompaktiškos ir švelnios mėsos ši žuvis yra populiarus pasirinkimas įvairiuose patiekaluose.
3. Skumbrė - Maitinantis šaltuose vandenyse esanti žuvis, kuri yra populiarus pasirinkimas daugelyje Europos šalių.
4. Menkė (aukso menkė arba dorado) - Plačiai vartojama Lotynų Amerikos virtuvėje ir kitose šalyse.
5. Baltasis amūras - Populiarus pasirinkimas Azijos virtuvėje dėl jo švelnios, bet tekstūringos mėsos.
6. Karpis - Tai viena iš populiariausių žuvų rūšių daugelyje šalių, įskaitant Kiniją ir kitas Azijos šalis.
7. Lašiša - Labai mėgstama ir vertinama dėl savo švelnios tekstūros ir skonio.
8. Merlangas - Dažnai naudojama Europoje dėl savo universalumo ir subtilaus skonio.
9. Sardinės - Mažos, tačiau maistingos, sardelės yra populiarios visame pasaulyje, ypač Viduržemio jūros regione.
10. Otas - Ši žuvis yra garsi savo aukštos kokybės mėsa ir yra populiarus pasirinkimas tiek šviežiai, tiek rūkytai.
 
Populiariausi patiekalai pasaulyje
 
1. Pizza (Italija) – plonas tešlos pagrindas, užtepamas pomidorų padažu, sūriu ir įvairiais priedais.
2. Sushi (Japonija) – maži kąsniai, paprastai pagaminti iš baltų ryžių, žuvies ir daržovių.
3. Hamburgeris (JAV) – mėsos kukulėlis tarp dviejų sumuštinių puslaidžių, papildytas įvairiais priedais ir padažais.
4. Pasta (Italija) – tešlos produktai, kurie gaminami įvairiais būdais ir pristatomi su daugybe padažų ir priedų.
5. Tacos (Meksika) – minkštas arba kietas tortiljas, užpildytas įvairiomis mėsos, daržovių ir padažų rūšimis.
6. Ramen (Japonija) – mėsingas sriubas su ryžių makaronais, papildyta daržovėmis, kiaušiniu ir kitais ingredientais.
7. Curry (Indija) – kariu pagrįsti patiekalai, kuriuose dažnai naudojama įvairių prieskonių mišinių ir mėsos ar daržovių.
8. Paella (Ispanija) – ryžių patiekalas, virintas su įvairia mėsa, daržovėmis ir kai kuriais atvejais jūros gėrybėmis.
9. Biryani (Indija/Pakistanas) – aromatingi ryžiai, maišyti su mėsa, daržovėmis ir gausiai prieskoniu.
10. Dim Sum (Kinija) – maži, skanūs užkandžiai arba patiekalai, kuriuos dažnai patiekia su arbata.
 
Populiariausios sriubos pasaulyje
 
1. Tomato Soup (Pomidorų sriuba) - paplitusi daugelyje kultūrų su įvairiais receptais ir variantais.
2. Chicken Noodle Soup (Vištienos ir makaronų sriuba) - ypač populiari Amerikoje ir kitose šalyse.
3. Minestrone (Italija) - daržovių sriuba su papildomais ingredientais, tokius kaip makaronai ar ryžiai.
4. Bouillabaisse (Prancūzija) - jūros gėrybių sriuba, kilusi iš Marselio.
5. Gazpacho (Ispanija) - šalta daržovių sriuba, idealiai tinkanti karštoms vasaros dienoms.
6. Borsch (Rusija/Ukraina) - raudonoji burokėlių sriuba, dažnai patiekiama su grietinele.
7. Ramen (Japonija) - ryžių makaronų sriuba su įvairiais priedais, tokiais kaip mėsa, kiaušinis ir daržovės.
8. Pho (Vietnamas) - skaidri sriuba su ryžių makaronais, mėsa ir prieskoniais, papildyta svogūnais, čili ir limetomis.
9. Lentil Soup (Įvairios šalys) - lęšių sriuba, kuri gali būti gaminta įvairiais būdais ir pasižymi sveikais ingredientais.
10. Tom Kha Gai (Tailandas) - kokoso pieno sriuba su vištiena, citrinžole ir kitais aromatingais ingredientais.
11. Miso Soup (Japonija) - sriuba su miso pasta, tofu, algių ir kitais ingredientais.


<< Grįžti