TOP
populiariausių daržovių pasaulyje pagal užauginto kiekio tonas: |
|
|
1.
Bulvės (291,2 mln. tonų) |
2.
Svogūnai (91,5 mln. tonų) |
3.
Morkos (75,6 mln. tonų) |
4.
Kopūstai (47,3 mln. tonų) |
5.
Pomidorai (41,5 mln. tonų) |
6.
Agurkai (39,5 mln. tonų) |
7.
Saldžiosios bulvės (28,5 mln. tonų) |
8.
Baklažanai (25,8 mln. tonų) |
9.
Briuseliniai kopūstai (29,1 mln. tonų) |
|
|
TOP
populiariausių daržovių pasaulyje pagal suvartojamo kiekio žmogui per metus
kilogramus: |
|
|
1.
Svogūnai (14,3 kg) |
2.
Morkos (10,5 kg) |
3.
Bulvės (9,9 kg) |
4.
Pomidorai (8,7 kg) |
5.
Agurkai (6,4 kg) |
6.
Kopūstai (5,7 kg) |
7.
Briuseliniai kopūstai (4,8 kg) |
8.
Baklažanai (4,2 kg) |
9.
Saldžiosios bulvės (3,9 kg) |
9.
Baklažanai (4,2 kg)
|
|
|
Populiariausių
pasaulyje vaisių sąrašas pagal suvalgymą: |
|
|
1.
Bananas |
2.
Apelsinai |
3. Kivi |
4.
Vynuogės |
5.
Avokadai |
6.
Braškės |
7.
Persimonai |
8. Mango |
9.
Ananasai |
10.
Apelsinai |
|
|
Populiariausių
pasaulyje vaisių sąrašas pagal užauginimo kiekį: |
|
|
1.
Bananai |
2.
Apelsinai |
3.
Vynuogės |
4.
Avokadai |
5.
Ananasai |
6.
Pomelo |
7. Mango |
8.
Persimonai |
9.
Apelsinai |
|
|
10
populiariausių prieskonių pasaulyje: |
|
|
1.
Cinamonas yra populiarus prieskonis, naudojamas
įvairiuose patiekaluose, įskaitant desertus, kepinius, sriubas ir troškinius.
Jis turi saldų, šildantį skonį ir aromatą. |
2.
Česnakas yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui
patiekalų, įskaitant sriubas, troškinius, padažus ir marinatus. Jis turi
stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
3.
Juodieji pipirai yra populiarus prieskonis, naudojamas
daugeliui patiekalų, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jie turi
stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
4.
Kardamonas yra populiarus prieskonis, naudojamas
įvairiuose patiekaluose, įskaitant desertus, kepinius, sriubas ir troškinius.
Jis turi saldų, šildantį skonį ir aromatą. |
5.
Imbieras yra populiarus prieskonis, naudojamas daugeliui
patiekalų, įskaitant sriubas, troškinius, padažus ir gėrimus. Jis turi
šildantį, aromatingą skonį ir aromatą. |
6.
Kaliandra yra populiarus prieskonis, naudojamas
įvairiuose patiekaluose, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jis turi
aštrų, citrusinį skonį ir aromatą. |
7. Lauro
lapai yra populiarus prieskonis, naudojamas sriuboms,
troškiniams ir padažams. Jie turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
8.
Rozmarinas yra populiarus prieskonis, naudojamas mėsai,
žuviai, daržovėms ir padažams. Jis turi stiprų, spygliuočių skonį ir aromatą. |
9.
Timijonas yra populiarus prieskonis, naudojamas mėsai,
žuviai, daržovėms ir padažams. Jis turi stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
10.
Žalieji pipirai yra populiarus prieskonis, naudojamas
įvairiuose patiekaluose, įskaitant mėsą, žuvį, daržoves ir padažus. Jie turi
stiprų, aštrų skonį ir aromatą. |
|
|
Populiariausios
uogos pasaulyje |
|
|
1.
Braškės – labai populiarios tiek šviežios, tiek
perdirbtos formos, kaip sultys, uogienės, ledai ir kt. |
2.
Avietės – šaltukų zonose populiarus pasirinkimas. |
3.
Mėlynės – žinomos dėl savo sveikatos naudos, dažnai
naudojamos jogurtuose, kosmetikoje ir kt. |
4.
Vynuogės – ne tik populiarios šviežios, bet ir kaip
vynas, razinas ar sultys. |
5.
Juodieji serbentai – Europoje ypač populiarūs dėl savo
stipraus skonio ir naudingų savybių. |
6. Kivis – šio vaisiaus populiarumas auga dėl jo eksotiškumo ir
vitaminų. |
7.
Agrastai – dažnai naudojami džemuose, sultyse ir
desertuose. |
8.
Spanguolės – labai populiarūs Šiaurės Amerikoje,
naudojami gaminant sultis ir maisto produktus. |
9.
Lašišinių šaltalankių – populiarus pasirinkimas šaltukų
zonose. |
10.
Vyšnios – dažnai naudojamos desertuose, jogurtuose ir kt. |
|
|
Populiariausios
prieskoninės žolėlės |
|
|
1.
Petražolės – viena iš labiausiai universalių žolelių,
tinkanti tiek šviežiai, tiek džiovintai. |
2.
Bazilikas – būtina sudedamoji dalis itališkos virtuvės,
ypač populiarus pesto padarai. |
3.
Mairūnas – dažnai naudojamas virtuvėje ir yra susijęs su
tradicine italų virtuve. |
4.
Rozmarinas – puikiai tinka mėsos patiekalams, ypatingai
avienai ir vištienai. |
5.
Ciberžolė – dažnai naudojama Europoje ir yra žinoma kaip
tradicinė prieskoninė žolė kai kuriuose sriubos receptuose. |
6.
Česnakinė petražolė – populiarus pasirinkimas prancūzų
virtuvėje. |
7.
Kalendra – labai dažnas ingredientas Azijos ir Lotynų
Amerikos virtuvėje. |
8.
Timutis – plačiai naudojamas Europos virtuvėje. |
9.
Melisa – naudojama tiek maisto gamyboje, tiek arbatoje. |
10. Mėta – įvairių rūšių mėta naudojama tiek patiekalams, tiek
gėrimams, pavyzdžiui, mojito kokteilyje. |
|
|
Populiariausi
gyvulinės kilmės produktai |
|
|
1.
Vištiena - Dažnai laikoma viena iš populiariausių mėsos
rūšių pasaulyje dėl savo lankstumo, prieinamumo ir mažesnio riebumo. |
2.
Karvės mėsa - Taip pat labai populiarus pasirinkimas
daugelyje šalių, ypač Vakaruose. |
3.
Kiauliena - Populiari daugelyje vietų, įskaitant Aziją ir
Europą. |
4.
Aviena - Kai kuriose kultūrose, pavyzdžiui, Vidurio
Rytuose ir tam tikrose Europos šalyse, aviena yra labai vertinama. |
5. Žuvis - Nors tai nėra "mėsa" tradicine prasme, žuvis yra
svarbi daugelio dietos dalis ir ypač populiari regionuose, esančiuose šalia
vandenynų ar kitų vandens telkinių. |
6.
Kiaušiniai - Vėlgi, nors tai nėra mėsa, kiaušiniai yra
svarbus baltymų šaltinis ir dalyvauja daugelyje receptų visame pasaulyje. |
7.
Triušiena - Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje,
triušiena yra labai vertinama. |
8.
Paukštiena - Kiti paukščiai, pavyzdžiui, kalakutai, antys
ir žąsys, taip pat populiarūs kai kuriose šalyse. |
9.
Veršiena - Nors ne tokia plačiai vartojama kaip kiti
mėsos tipai, veršiena yra mėgstama kai kuriuose regionuose. |
|
|
Populiariausios
žuvys maistui |
|
|
1. Tuno
žuvis - Viena iš populiariausių žuvų rūšių, ypač svarbi
suši ir sašimi gamybai. |
2. Saida - Dėl savo kompaktiškos ir švelnios mėsos ši žuvis yra
populiarus pasirinkimas įvairiuose patiekaluose. |
3.
Skumbrė - Maitinantis šaltuose vandenyse esanti žuvis,
kuri yra populiarus pasirinkimas daugelyje Europos šalių. |
4. Menkė (aukso menkė arba dorado) - Plačiai vartojama Lotynų Amerikos
virtuvėje ir kitose šalyse. |
5.
Baltasis amūras - Populiarus pasirinkimas Azijos
virtuvėje dėl jo švelnios, bet tekstūringos mėsos. |
6.
Karpis - Tai viena iš populiariausių žuvų rūšių daugelyje
šalių, įskaitant Kiniją ir kitas Azijos šalis. |
7.
Lašiša - Labai mėgstama ir vertinama dėl savo švelnios
tekstūros ir skonio. |
8.
Merlangas - Dažnai naudojama Europoje dėl savo
universalumo ir subtilaus skonio. |
9.
Sardinės - Mažos, tačiau maistingos, sardelės yra
populiarios visame pasaulyje, ypač Viduržemio jūros regione. |
10. Otas - Ši žuvis yra garsi savo aukštos kokybės mėsa ir yra
populiarus pasirinkimas tiek šviežiai, tiek rūkytai. |
|
|
Populiariausi
patiekalai pasaulyje |
|
|
1. Pizza (Italija) – plonas tešlos pagrindas, užtepamas pomidorų
padažu, sūriu ir įvairiais priedais. |
2. Sushi (Japonija) – maži kąsniai, paprastai pagaminti iš baltų ryžių,
žuvies ir daržovių. |
3.
Hamburgeris (JAV) – mėsos kukulėlis tarp dviejų
sumuštinių puslaidžių, papildytas įvairiais priedais ir padažais. |
4. Pasta (Italija) – tešlos produktai, kurie gaminami įvairiais būdais
ir pristatomi su daugybe padažų ir priedų. |
5. Tacos (Meksika) – minkštas arba kietas tortiljas, užpildytas
įvairiomis mėsos, daržovių ir padažų rūšimis. |
6. Ramen (Japonija) – mėsingas sriubas su ryžių makaronais, papildyta
daržovėmis, kiaušiniu ir kitais ingredientais. |
7. Curry (Indija) – kariu pagrįsti patiekalai, kuriuose dažnai
naudojama įvairių prieskonių mišinių ir mėsos ar daržovių. |
8.
Paella (Ispanija) – ryžių patiekalas, virintas su įvairia
mėsa, daržovėmis ir kai kuriais atvejais jūros gėrybėmis. |
9.
Biryani (Indija/Pakistanas) – aromatingi ryžiai, maišyti
su mėsa, daržovėmis ir gausiai prieskoniu. |
10. Dim
Sum (Kinija) – maži, skanūs užkandžiai arba patiekalai,
kuriuos dažnai patiekia su arbata. |
|
|
Populiariausios
sriubos pasaulyje |
|
|
1.
Tomato Soup (Pomidorų sriuba) - paplitusi daugelyje
kultūrų su įvairiais receptais ir variantais. |
2.
Chicken Noodle Soup (Vištienos ir makaronų sriuba) - ypač
populiari Amerikoje ir kitose šalyse. |
3.
Minestrone (Italija) - daržovių sriuba su papildomais
ingredientais, tokius kaip makaronai ar ryžiai. |
4.
Bouillabaisse (Prancūzija) - jūros gėrybių sriuba, kilusi
iš Marselio. |
5.
Gazpacho (Ispanija) - šalta daržovių sriuba, idealiai
tinkanti karštoms vasaros dienoms. |
6.
Borsch (Rusija/Ukraina) - raudonoji burokėlių sriuba,
dažnai patiekiama su grietinele. |
7. Ramen (Japonija) - ryžių makaronų sriuba su įvairiais priedais,
tokiais kaip mėsa, kiaušinis ir daržovės. |
8. Pho (Vietnamas) - skaidri sriuba su ryžių makaronais, mėsa ir
prieskoniais, papildyta svogūnais, čili ir limetomis. |
9.
Lentil Soup (Įvairios šalys) - lęšių sriuba, kuri gali
būti gaminta įvairiais būdais ir pasižymi sveikais ingredientais. |
10. Tom
Kha Gai (Tailandas) - kokoso pieno sriuba su vištiena,
citrinžole ir kitais aromatingais ingredientais. |
11. Miso
Soup (Japonija) - sriuba su miso pasta, tofu, algių ir
kitais ingredientais. |